Menu

De smaak van traditie


Passie voor smaak en liefde voor het vak, daaraan herken je de Noord-Hollandse kaasmakers. Want al sinds de 16de eeuw bereiden zij de lekkerste kaas: Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel. Heerlijk romige, met een volle smaak!


De volle smaak van puur vakmanschap

De echte Nederlandse kaasmakers, die vind je in de provincie Noord-Holland! Want daar wordt eeuwenlang Goudse kaas van de hoogste kwaliteit gemaakt, op traditionele wijze. Elke kaas wordt met de grootste zorg bereid volgens het authentieke recept en natuurlijk gerijpt op houten planken. En dat zorgt voor een heerlijke romige kaas met een volle smaak!

Het proces

In de Noord-Hollandse kaasmakerij worden zuursel en stremsel aan melk toegevoegd, waardoor de melk dikker wordt. Deze dikke melk wordt tot kleine korrels (wrongel) gesneden. Die wordt in een vat geperst, zodat de kaas vorm krijgt en het vocht wegloopt. Daarna gaat de kaas in een pekelbad en vervolgens naar het pakhuis. Hier rijpt de kaas op houten planken bij een temperatuur van 12-15 °C. De kaas wordt regelmatig omgekeerd om de vorm te behouden en voorzien van een paraffinecoating om schimmel tegen te gaan. De originele receptuur blijft ons geheim, maar nu weet je wel hoe kaas wordt gemaakt!

De smaak van traditie